Eko-Či zajišťuje ekologický úklid domácností a firem.


Roztoči.

09.01.2009 14:41

Roztoči jsou okem nepozorovatelní členovci příbuzní pavoukům a klíšťatům. Největší nebezpečí pro alergiky představují roztoči přítomní v domácím prostředí, označovaní termínem roztoči bytového prachu, kteří jsou zdaleka nejčastější příčinou alergie označované též jako „alergie na bytový prach“. Dospělý roztoč bytového prachu dorůstá velikosti přibližně 420 µm na délku a 250 až 320 µm na šířku. Průměrná délka života samčího jedince činí 20 až 30 dnů, spářená samice žije až 10 týdnů, za které naklade 60 až 100 vajíček.

Mnoho roztočů se nachází i v plyšových hračkách a podobných předmětech, zejména jsou-li umístěny na lůžku. Z lůžka se roztočové alergeny a částečně i roztoči dostávají do prachu v ložnici a odtud se mohou šířit i do ostatních místností. Průměrně 80% roztočových alergenů v bytě pochází z postelí.

Rady odbornika

Na dotazy odpovídá
MUDr. Ivana Holcátová, CSc.
Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK

Vážená paní doktorko, právě jsem zakoupila nový Ekolux 8000 parní čistič, teplota páry 138°C. Zničí tato teplota roztoče v kobercích?
Jak často ho používat, dcera je alergička. Děkuji za odpověď. Magdalena Lewisová

Vážená paní Lewisová,
roztoče v kobercích tato teplota zničí, problém však je v tom, že nejvíc roztočů bývá v lůžku - lůžkovinách a matracích. Tam také je nejužší kontakt s alergeny, je tedy třeba také se postarat o odstranění roztočů z lůžka, případně čalouněného nábytku, nejen z koberce. Doporučuje se zásah proti roztočům opakovat přibližně každé dva týdny.
S pozdravem, MUDr.Ivana Holcátová
 

—————

Zpět